A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

firenzei, pisai, sienai Dom

A firenzei Dómba, a Dóm múzeumba,a Brunelleschi kápolnába is lehet már jegyet foglalni előre, a belépőjegy mellé napi fix időpontban idegenvezetéssel de a sorbanállást nem úszod meg. Pisában a ferde toronyba is előre kell jegyet foglalni mert különben helyben csak órákkal késöbbre tudnak adni, a Dom és a többi épület kumulatív jeggyel nézhető meg. A siénai Domba sajnos nem lehet előre foglalni de ittz is többféle üsszevont jegy van.

 frisstíve 2021 április 27

Általános szabályok minden műemléknél a Covid miatt: maszk viselete, távolságtartás (1 méter), aki lázas vagy tudja hogy fertőzött nem mehet be egyikbe sem.

A firenzei Dom és keresztelőkápolna és óratoronyról is írtam a Firenzét bemutató részben, klikk ide. A Dom weboldalán most már lehet foglalni előre jegyet, be kell hozzá regisztrálni és már angolul is megcsinálták.

A hivatalos weboldal ahol a jegyeket is meg tudjátok venni előre csak és kizárólag : http://www.ilgrandemuseodelduomo.it/

2021ben április 26tól május 2ig nyit a kupola  (12,45-17,30/19,00) de egyelőre zárva marad a Battistero, a fenti terasz. A  Dom csak ápr. 26tól május 1ig van nyitva (10,15-16,30) a múzeum csak május 1 és 2án van nyitva 10,15-17,00 között, a Campanille csak csak május 1/2 12,45-19,00 között. A jegyeket meg lehet venni on-line vagy a helyi jegyárusnál hétköznapokon.

Minden belépőhöz időpontot kellett foglalni előre, a Domhoz is de maradt ingyenes.A Keresztelő kápolna (Battistero) jelenelg felújítás alatt de a belépőjegy 5 euro, gyerekeknek 3 euro. A múzeum belépéséhez ugyanúgy 5 euro és 3 euro a jegy.. A Harangtorony vagyis Campanille jegye 15 euro (gyerek 7 euro). A kupolába 20 euro a jegy és 10eu a gyereknek. A fenti terasznak nevezett perem jelenleg zárva van de 25 euro a jegy és 10eu a gyerek. 

 Az adott épület nevére klikkleve a foglalásos oldalon találod magad ahol ki kell választanod a napot és hogy hány főről van szó sőt időpontot is hozzá ahol lehet, de pl a kupolába már kötelező. Kedvezményes jegy gyerekeknek 6-11 éves kor között , ingyenes mozgássérülteknek, hivatalos idegenvezetőknek stb de nekik is kell 'ingyenes jegy'. A jegyeket a weboldalon hitelkártyával kell fizetni (dombornyomásos) majd kinyomtatni és bemutatni a bejáratoknál.

(  A Firenze Kártya is érvényes a Dómba, de ebben az esetben nem tudsz online foglalni időpontot a Kupolába. Ebben az esetben oda kell menni a jegyirodához bemutatni a kártyát és itt adnak egy belépőjegyet bár nem kell fizetni érte, és ezzel mehetsz majd be az adott bejáratokon mindegyikek. A Kupolába is itt a jegyirodában foglalhatsz időpontot pl másnapra vagy amikor van még hely és neked is megfelel. Bődebben a kártyáról az adott cikkben, klikk ide. )

A jegy a kiválasztott napon vagyis a megvásárlástól 30 napon belül kezdhető meg - az első bejáratnál érvényesítik és ettől kezdve 72 óráig (2018as változás) felhasználható a többi épületben is de csak egyszeri belépéssel. A jegyet emailben küldik meg és ki kell nyomtatni - nem elég a fizetési visszaigazolás. Alapvető szabályok: fedett vállak és lábak, nem lehet enni vagy inni, sem hangosan beszélni, sem mobiltelefont használni, nem lehet bevinni állatokat, sem cigizni sem vakuzni vagy állványról fényképezni. Nem szabad megérinteni a tárgyakat, szobrokat festményeket.

A firenzei Dóm ingyenesen látogatható, nyitvatartása elég kacifántos:  általában 10-17 óra között, de szombatonként negyed órával korábban zárnak, míg vasárnap és ünnepnapokon 13.30-16.45 között., csütörtökönkén 10.00-16.30 óra között,. Karácsony előtt változik a nyitvatartás (lásd a weboldalukat). Zárva karácsonykor, szilveszterkor, Húsvétkor és vízkeresztkor vagyis jan 6án. 

A Santa Reparata Kripta a Dom főhajójában van, innen lehet lemenni. A Dom megnézése idegenvezetéssel magában foglalja az alsó részt, vagyis a Santa Reparata kriptát is, info a linken. Nyitvatartása mint a Domnak, de zárva Húsvét csütörtökön és Húsvét vasárnap, junius24, aug15, szept8, nov1, karácsony, jan1.

A Dom múzeumában vannak az eredeti kőfaragványok és a paradicsomi kapu eredetije is, jelenleg zárva 2015 novemberig!!i Egyébként minden reggel 11kor mehetünk be vezetéssel, az ára 9 euro belépővel és 60perces a látogatás ideje. Nyitvatartása minden nap 9.00 - 19.30

A Brunelleschi kupola és a 92 méter magasan található panoráma teraszhoz 463 lépcsőn kell felmászni, bejárata oldalt van az északi oldalon, nincsen lift. Nyitvatartása hétfőtől péntekig 8.30-19.00 között, szombaton 8.30-17.00 óráig, vasárnap 13.00-16.00 között. Változó karácsonykor (dec 25 zárva, 26 nyitva), szilveszterkor, Húsvétkor és ünnepeken mint vízkeresztkor vagyis jan 6án, juni24én, aug15én, szept8án, nov1én, dec8án .... lásd a weboldalukat, klikk. Zárás előtt 40perccel bezár a bejárat, kötelező előre foglalni fix időpontra ha lőre megveszed.

A Battistero vagyis a keresztelő kápolna a Dom előtti téren van, híres főként a paradicsomi kapu - bejárat az északi oldalon.. Nyitvatartása: 8.15-10.15 és 11.15-19.30ig, szombaton bezárnak már 18.30kor és vasárnapokon 8.30-13.30 között vannak csak. Húsvét hétfőn, április 25én és május 1én 8,30-18,30 között. Junius 24én vagyis Firenze védőszentjének napján ingyenesen látogatható.

Giotto Campanillé-je vagyis az óratorony is meglátogatható, 414 lépcső vezet a tetéjre. Nyitvatartása: 8.15-19.00 között minden nap. Zárva karácsonykor, Húsvétkor és jan1én.

                                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A pisai Dom valójában szintén egy épületegyüttes, itt is van egy keresztelő kápolna vagyis Battistero, egy temetkezési rész vagyis Campo Santo és több múzeum meg persze a ferde torony vagyis a régi Campanille (órtorony ) de most mindenki Torre Pendente-nek nevezi mert ferde. Ezekről mind írtam részletesen a Pisát bemutató részben a régióknál, klikk ide.

2021ben május 1től nyitnak- itt is kötelező előre foglalni on line a toronyba. Ahogy nézem minden nap nyitva vannak és a tavalyi felújítás után nyitva van a Museo delle Sinopie is. 

Nyitvatartás 2021: minden nap 10től (nyáron 9től) kb naplementéig, vagyis hétköznap du 17ig, hétvégén du 18ig, a torony mindig egy órával késöbb zár. A téren amit Piazza dei Miracoli-nak hívnak több helyen lehet jegyeket venni: oldalt a bevezető út mentén aztán a végén a torony mellett jobbra sarkon és balra.

Jegyárak 2021 : Csak 20 nappal előre lehet megvenni a jegyeket és az adott nap előtt max 24 órával lehet változtatni vagy lemondani. A belépő mind a 6 épületbe plusz a toronyba együtt 27eur, mind a 6 épületbe torony nélkül 10 euro, csak a torony 20 euro, csak egy épület 7 euro. A DÓM mindig ingyenes bármelyik jeggyel (aki csak a Dómba megy be annak ingyenes jegyet kell kérnie)! A toronyba (Torre Pendente) jegyeket előre kell megvenni on-line egy adott napra és órára, hitelkártyával előre kifizetve és kinyomtatva!! Szinte lehetetlen érkezéskor helyben szabad időpontot elcsípni még ugyanarra a napra. A toronyba nem mehetnek fel gyerekek 8 éves kor alatt és a 18 év alattiak is csak felnőtt kísérettel!  A legfoglalt időpont előtt a torony mögötti épületben van egy jegypénztár (a többi épülethez) és egy ingyenes, kulcsos-szekrénykés ruhatár ahol  MINDENT le kell pakolni vagyis táskát, kabátot, esernyőt, csak egy telefont vagy fényképezőt lehet felvinni a toronyba. Csak 25 percet lehet fent tölteni és utána leterelnek mindenkit és jöhet a következő adag ember. A 11 év alati gyerekeknek van némi kedvezmény ha felnőttel jönnek de a toronyba nem. Iskolai csoportoknak, mozgássérülteknek van kedvezmény előre foglalással. 

Még több informácio angolul és olaszul, jegyfoglalás és képek a hivatalos weboldalon: http://www.opapisa.it , a jegyekhez https://www.opapisa.it/biglietti/acquista/ bár nekem ma jelszót kért

  

                                             * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Sienában a Domról is írtam a várost bemutató cikkben-klikk ide. Ez is több részből áll vagyis itt is van egy főpület , maga a katedrális aztán a Piccolomini könyvesbolt, a Dom múzeum vagyis a Museo del Opera és az oratorio meg a Porta del Cielo vagyis az 'új' fal. Létezik egy Opapass -nak hívott kombinált jegy amivel szinte mindehova bemehetünk kivéve a Porta al Cielo részt. Egy video a domról olaszul https://www.youtube.com/watch?v=w5EvKwWgfw8

Hivatalos weboldaluk a jegyfoglaláshoz is  http://www.operaduomo.siena.it 

Nyitvatartás: 2020 június 13tól nyitja kapuit a Dom és a Dom múzeum, minden nap 10.30- 18.00 között, a Dom vasárnap csak du 13.30-18.00. Aztán aug 1től térnek vissza a megszokott rendre és nyitják meg a többit is ( Keresztelők. kripta és a falra is akkortól leht elmenni). Normál nyitvatartás: március 1- november 1 között minden nap 10,30 - 19,00 között, a Dom maga ünnepnapokon és munkaszüneti napokon (vasárnap ) csak 13,30-18,00 és ezeket megelőző napokon 10,30-18,00. November 2től február 29ig a zárás korábban van, vagyis minden nap 17,30kor. Márciusban a vasárnapokon 10,30-17,30 között. A jegyiroda fél órával korábban zár mint az épületek.

Jegyek: 2020 július 31ig ingyenesen látogatható ami nyitva van vagyis a Dom és a Dom múzeum, augusztus 1től térnek át a megszokott rendre és árakra

A mindenre érvényes OPAPASS all inklusive ára nov 1 és febr 29 között 8 euro, márc 1- júni 26 között 13 euro, aug 1-13, okt 29-31, karácsony, szilveszter között 13 euro, júni 27- júli 31 és aug. 18-okt.28 között 15 euro. Gyerekek 6 éves korig ingyen kapnak ilyen belépőt, 7-11 éves kor között 2 euroért.

A DOMba ingyen lehet bemenni nov 1- febr 28 között kivéve a karácsonyi, szilveszteri időszakot. Aztán 5 euro márc 1- júni 26 között, aug 1-13, okt 29-31, karácsony, szilveszter idején. Aztán 8 euro júni 27- júli 31 és aug 18-okt28 között. A 6 év alatti gyerekek ingyen mehetnek be, a 7-11 éves kor közöttiek 3 eurot fizetnek de van egy Opapass Si 1 euros belépőjegy is. Ingyen mehetnek be az újságírók, mozgássérültek kírérővel, siénai lakosok, hívők, a sienai egetemen olaszt tanuló diákok. A hátsó kapun keresztül ( Porta del Perdono) mindig ingyen mehetnek be a hívők mise idején ami hétköznapokon 9 és 10 órakor van a két kápolnarészben, 8-11-12.15-18 órakor van., nyáron az utolsó 18.30kor. Amikor a márványpadló fedetlen akkor a Santa Annunziata templomban tartják a misét. A Dom márványpadlója idén 2019ben augusztus 18tól október 27ig lesz felfedve vagyis látható, minden nap 10,30-19 óra között vasárnap 9,30-18 óra között.

A Piccolomini könyvesboltba 2 euroért lehet bemenni ha a Dom ingyenes, egyébként a Dom belépőjegyével lehet ide is bemenni.

A Dóm múzeumba 7 euro a belépő, a kriptába 8 euro,

a keresztelőkápolnába BATTISTERO 4 euro,

a San Bernardino oratoriumba 3 euro csak március 1- okt 31 között egyébként ingyenes.

A Porta del cielo ALL INCLUSIVE belépővel minden részre be lehet menni, a tetőre is 18 fős csoportokban, egy biztonségi emberrel, minden fél órában. Az ára 20 euro , gyerekeknek 7-11 éves kor között 5 euro, 6 éves kor alatt ingyenes.

A jegyek a jegyirodában megvásárolhatól, az árkádok alatt van a tér oldalán vagy aki el akarja kerülni a sorbanállást  az ide is a ticketone weboldalon keresztül foglalhat jegyet, hitelkártyás fizetéssel , klikk a linkhez ide. . Érdemes on-line foglalni, beregisztrálni előtte és hitelkártyát kikészítve elkezdeni a foglalást.  

folyt köv

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145