A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Mikor érdemes Toszkánába utazni?

Mindegyik évszaknak megvannak a maga szépségei, Toszkána mindig lenyűgöző. Az időjárás többnyire jobb mint nálunk, nem jellemző a hetekig tartó szürke, esős idő. A nyár forró - ideális annak, aki gyerekekkel jön és fürdőzésre vágyik. Az utazás idejét jól kell megválasztani, mert az ünnepnapokon és nyári hétvégéken nagy a forgalom az utakon.

frissítve 2017 febr

Általában nyáron röbb hónapig nem esik az eső és 30 fok felett van de volt pár olyan év amikor nyáron esett az eső és télen nem volt hideg egyáltalán, tehát már egyáltalán nem lehet előre tervezni. Bár sokszor reggeli felhős égre ébredünk és magas a páratartalom ne dőljetek be, pillanatok alatt felszáll és fullasztó meleg veszi át a helyét. A legjobb ha rétegesen öltöztök!!

Tavasszal:

A klima változékony, lehet esős és hideg, szeles is, de többnyire süt a nap és előfordul hogy nyári meleg van délután 20-25 fokkal. A táj igazán ilyenkor szép, hiszen zöld dombokat láthatunk, virágoznak a fák és az ébredező természet friss illata száll a levegőben. Húsvétkor az iskolák több napra bezárnak (csütörtöktől keddig) és népvándorlás kezdődik az utakon, rengeteg olasz és küldföldi is vakációzik, egyik kedvenc céljuk a cittá d'arte vagyis Firenze, Velence, Roma.... Ezekben a napokban nagy a tömeg, főleg Firenzében és San Gimignanoban, Sienában és Pisában, csak ha nagyon muszáj, akkor válasszátok ezt az időpontot mert szinte parkolni sem lehet. Májusban és szeptemberben nagyon sok a turista a városokban, a firenzei szállodákban ilyenkor van főszezon de a tengernél senki nincsen . Érdemes inkább vidéki szállást választani, hiszen ilyenkor van hely bőven, kedvezőek az árak, nincs nagy jövés-menés, nemkell a medence sem. Vigyázat: Olaszországban ünnep és munkaszüneti nap április 25-e, május 1, és persze Húsvét hétfő (lásd ünnepek lejjebb).

Nyáron

Júliusban és augusztusban a legnagyobb a forróság, bár vidéken és a tengernél elviselhetővé teszi a délután felélénkülő szellő és hajnali hűvösség. A városokban viszont még a falakból  is dől a meleg, még éjjel sem igazán hül le a levegő. Ilyenkor a legjobb fürödni a tengerben és kihasználni a vidéki házakban a medencéket. Firenzében viszont olcsóbb a szállás és augusztusban szinte csak turisták vannak a városban mert az olaszok strandolnak, tehát könnyebb a parkolás és a városba bejutás is. Feragosto vagyis aug. 15 környékén több hétig zárva vannak a boltok, éttermek egész Olaszországban. Augusztusban a tengerpartok még zsúfoltak, főleg vasárnapokon, csakúgy mint Elba szigete ( a kompok is), a Cinqueterren szinte lehetetlen parkolót találni. Rengeteg szabadtéri program van viszont, szinte minden hétvégén van nagyobb rendezvény és kis helyi festa, lásd a programnaptárban klikk ide..

Ősszel

Az iskola csak szeptember 15én kezdődik tehát szeptemberben még sokan nyaralnak, a tengerparti szállásokon még sokan vannak. Ilyenkor még meleg a tenger és általában csak az esték hűvösebbek, nappal még nyári meleg van. A záporok után beindul a gombaszedés, majd eljön az új bor ünnepe már szeptember végén. Október 20-a után aztán elkezdődik az olajfák szüretelése és megkostólhatjuk a friss, zöldes olivaolajat. Október talán a legjobb időszak ínyenceknek: sütőtök és vadhúsok, bor, friss olívaolaj, gombák és még 20 fok is lehet. Aztán novemberben megjelenik a nagyon drága tartuffo=szarvasgomba is (San Miniatoban van a fesztiválja). 

Télen

Az év leghidegebb hónapjai a január és február. A tél azonban nem jelent fehér tájat,nagyon ritkán előfordulhat ugyan rövid havazás, de ez is gyorsan elolvad. Az eső viszont sokat eshet és néha érkezik északról erősebb szél is, de csak éjszaka mehet le nulla fok alá - napközben inkább 10 fok körül. Decemberben a legolcsóbbak a szállások, mégis kevesen érkeznek ilyenkor, pedig nagyon hangulatosak a karácsonyra feldíszített utcák. Januárban ott a vízkereszt ünnepe 6án a boszorkányokkal és a hölgyek örömére a tél nagy leárazások is elkezdődnek. Februárban pedig jön a KARNEVÁL!! Én leginkább a Viareggio-i karnevált szeretem, ez a legnagyobb és érdemes egyik vasárnap részt venni benne, de minden városkában van kisebb jelmezes felvonulás.

Olasz ünnepnapok:

  • január 1 - Újév
  • január 6 - epifania (vízkereszt)
  • Húsvét vasárnap és Húsvét hétfő
  • április 25 - felszabadulás ünnepe
  • május 1 - munka ünnnepe
  • június 2 - republica ünnepe
  • augusztus 15 - ferragosto
  • november 1 - mindenszentek
  • december 8 - fogantatás
  • december 25, 26 - karácsony

Aki gyerek nélkül jön és főleg kirándulni aka annak a tavaszi és őszi időszakot ajánlom. Aki szeretne hosszabb távra kiköltözni annak az őszi időszakot ajánlom mert akár egy hónapra kibérelhet egy aprtmant annyiért amennyiért júliusban egy hétre adnák. Írjatok nyugodtan ha van kérdésetek a  címre

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145